Η επίσκεψη στην Τυροκομική Επιχείρηση «Ιωάννης Δουκίδης & Υιοί», που εδρεύει στην Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024,με το τμήμα Γ΄ Τροφίμων του τομέα Γεωπονίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος «Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων» και Ασφάλεια τροφίμων.
Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Καραλίδης Φώτιος, Μπακαλίδης Γεώργιος, Χαβουζούδη Αλεξία
Στόχοι της επίσκεψης:
-
Να παρακολουθήσουν οι μαθητές την διαδικασία παραδοσιακής τυροκόμησης με την σύγχρονη τεχνογνωσία.
-
Να μάθουν για την κατηγοριοποίηση των τυριών όπως σκληρότητα, ωρίμανση, προέλευση γάλακτος.
-
Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με επαγγελματίες και να προβληματιστούν σχετικά με τη δική τους μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.
Λίγα λόγια για την επιχείρηση:
Η εταιρεία Ιωάννης Δουκίδης & Υιοί ιδρύθηκε το 1957:
ξεκίνησε από τον παππού, ο οποίος τυροκομούσε στο σπίτι του. Γρήγορα δημιούργησε το δικό του τυροκομείο έξω από το χωριό Ξυλαγανή, όπου βρισκόταν η έδρα της. Την επιχείρηση συνέχισε ο πατέρας του που μπήκε μικρός στο τυροκομείο και κατάφερε να το αναπτύξει σε μια τυροκομική επιχείρηση η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μεταφέρθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Σήμερα, αυτός και τα ξαδέρφια του συμμετέχουν δυναμικά στο μεγάλωμα της επιχείρησης η οποία παράγει φέτα, αγελαδινό τυρί, ανθότυρο, γίδινο τυρί, μυζήθρα και κρέμα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε την παραγωγή ημίσκληρου τυριού.
Τα προϊόντα πωλούνται εδώ και δεκαετίες στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες. Η ποιότητα και η υγιεινή είναι παράγοντες που χαρακτηρίζουν την εταιρεία.