Την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου, με το τμήμα ΓΤΡΟΦ και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων» και «Βιολογικής Γεωργίας» του τομέα Γεωπονίας. Έγινε ξενάγηση στους χώρους του αμπελιού, του αποστακτηρίου και του οινοποιείου.
Έγινε ξενάγηση στους χώρους του αμπελιού, του αποστακτηρίου και του οινοποιείου. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη διαδικασία καλλιέργειας και συλλογής των σταφυλιών, απόσταξης, παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιού, αποθήκευσης και προώθησης στην αγορά. Αναλύθηκαν οι μέθοδοι φυτοπροστασίας, αλκοολικής ζύμωσης και εμπορίας-εξαγωγών.
Επίσης έγινε επίδειξη του σύγχρονουσυστήματος μετεωρολογικών δεδομένων και πρόβλεψης ασθενειών για το αμπέλι, που περιλάμβανε αγρομετεωρολογικό σταθμό και μονάδες αισθητήρωνμε αισθητήρες υγρασίας εδάφους και υγρασίας φύλλου.
Στόχοι της επίσκεψης:
- Οι μαθητές έμαθαν για την βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού και βίωσαν την διαδικασία οινοποίησης και την διαδικασία απόσταξης και παραγωγής του τσίπουρου.
- Συνδέθηκε και συσχετίστηκε το πρακτικό και θεωρητικό μέρος του μαθήματος «Βιολογική Γεωργία» και του μαθήματος «Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων» με τις πραγματικές συνθήκες παραγωγής – μεταποίησης και εμφιάλωσης του προϊόντος(Κρασί).
- Οι μαθητές αντελήφθησαν την δυνατότητα επαγγελματικών διεξόδων και ενασχόλησης τους, στον τομέα αυτό (Αμπελουργία).
Λίγα λόγια για την επιχείρηση:
- Η επιχείρηση βρίσκεται στα Άβδηρα Ξάνθης (Αμπελώνας- οινοποιείο), είναι μονάδα βιολογικής καλλιέργειας 30 στρεμμάτων Αμπελιού και τα παραγόμενα προϊόντα(Σταφύλια) διαθέτει εξολοκλήρου για οινοποίηση και τα στέμφυλα για παραγωγή τσίπουρου.
- Η επιχείρηση του Καρακώστα Αναστ. Είναι οικογενειακή επιχείρηση με κάθετη οργάνωση.
- Τα υπολείμματα οινοποιίας χρησιμοποιούνται για προσθήκη ως οργανική ουσία στον αμπελώνα.